Οι Κινητές Ιατρικές Μονάδες (ΚΙΜ) είναι μία πρωτοβουλία από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) σε συνεργασία με την Aνώνυμη Εταιρεία Μονάδων Υγείας (ΑΕΜΥ), στο πλαίσιο υλοποίησης του Εθνικού Προγράμματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στο οποίο φορέας υλοποίησης είναι η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία Αναγέννηση και Πρόοδος υπό την επιστημονική επίβλεψη της Α΄ Ορθοπαιδικής Χειρουργικής Κλινικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Ο σχεδιασμός του προγράμματος ξεκίνησε το 2012 στην Πολυκλινική του Ολυμπιακού Χωριού, έδρα της ΑΕΜΥ ΑΕ και αποτελεί από τις μεγαλύτερες δωρεές του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος στο χώρο της Υγείας. Πλέον πραγματοποιούνται 3 αποστολές το μήνα σε νησιά άγονης γραμμής, καθώς και σε απομακρυσμένες περιοχές της ορεινής Ελλάδος.
Στόχος των Κινητών Ιατρικών Μονάδων (ΚΙΜ) είναι η ισότιμη πρόσβαση των κατοίκων σε υψηλού επιπέδου υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, οι οποίες παρέχονται δωρεάν, καθώς επίσης η πρόληψη ασθενειών, η μείωση έκτακτων ιατρικών περιστατικών και η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των ανθρώπων.
Η σύνθεση της ομάδας κάθε αποστολής περιλαμβάνει περίπου 25 με 30 άτομα διαφορετικών ειδικοτήτων, καθώς και φοιτητές σχολών Ιατρικής, Νοσηλευτικής, Φυσικοθεραπείας και Ψυχολογίας.
Ενδεικτικά αναφέρονται οι ακόλουθες ειδικότητες:
Ορθοπαιδικός, ΩΡΛ, Οφθαλμίατρος, Γυναικολόγος, Καρδιολόγος, Οδοντίατρος, Χειρουργός, Παιδίατρος, Διαιτολόγος, Νευρολόγος, Γενικός Ιατρός, Ψυχολόγος – Παιδοψυχολόγος-Λογοθεραπευτής, Πνευμονολόγος, Ουρολόγος, Ακτινολόγος.
Στο πλαίσιο υλοποίησης δράσεων αγωγής και προαγωγής της υγείας, πραγματοποιούνται ενημερωτικές ομιλίες στον σχολικό και γενικό πληθυσμό από τη Διαιτολόγο, την Επισκέπτρια Υγείας, την Ψυχολόγο, με θέματα όπως: “Υγιεινή Διατροφή και τρόπος ζωής”, “Αποφασίζω να μην καπνίζω”, “Σεξουαλική Διαπαιδαγώγηση”, “Επαγγελματικός Προσανατολισμός”, “Εφηβεία”, “Πρόληψη Ψυχικών Διαταραχών”, “Η παιδική ηλικία” και άλλα, τα οποία τελούν υπό την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας. Επιπλέον υλοποιούνται μαθήματα Α’ Βοηθειών .
Ανάπτυξη Ηλεκτρονικού Ιατρικού Φακέλου
Το πρόγραμμα των Κινητών Ιατρικών Μονάδων διατηρεί από το 2014 Ηλεκτρονικό Ιατρικό Φάκελο, μέσω του οποίου καταγράφεται το ιατρικό ιστορικό του κάθε εξεταζόμενου και τυχόν ευρήματα των εξετάσεων με σκοπό την παρακολούθηση και ενημέρωσή του.
Το 2021 πραγματοποιήθηκε η αναβάθμιση του ηλεκτρονικού ιατρικού φακέλου , με τη δημιουργία ενός ψηφιακά αποθηκευμένου φακέλου με δυνατότητα πρόσβασης και από τον ίδιο τον εξεταζόμενο.
Πλεονεκτήματα του ηλεκτρονικού ιατρικού φακέλου :
- Η καινοτόμος αυτή ενέργεια δίνει τη δυνατότητα άμεσης αποστολής και συλλογής όλων των εξετάσεων στον Ηλεκτρονικό Ιατρικό Φάκελο , στον οποίο και ο ίδιος ο εξεταζόμενος έχει ανά πάσα στιγμή πρόσβαση.
- Άμεση πρόσβαση σε δεδομένα και μεταβίβαση των πληροφοριών μεταξύ διαφορετικών ιατρικών ειδικοτήτων, ακόμη και σε περίπτωση επειγόντων περιστατικών, γεγονός μείζονος σημασίας στην περίπτωση των απομακρυσμένων νησιών.
- Εύκολη συλλογή και επεξεργασία μαζικών πληροφοριών. Σκοπός είναι η εύκολη και άμεση πρόσβαση των εξεταζόμενων στο φάκελό τους, μέσω ενός μοναδικού κωδικού που θα τους δίδεται, όχι μόνο σε γνωματεύσεις αλλά και σε απεικονιστικές εξετάσεις με δυνατότητα προβολής αυτών μέσω της χρήσης κατάλληλου λογισμικού.
Προγραμματισμός Ραντεβού
Τα ραντεβού κλείνονται αποκλειστικά με ηλεκτρονικό τρόπο
- είτε μέσω της εφαρμογής myKIM την οποία μπορείτε να κατεβάσετε από Google Play (για android) ή App Store (για IOS)
- είτε μέσω της ιστοσελίδας https://www.mykim.gr
Ιατρικές Εξετάσεις – Αποτελέσματα
Βάσει του ηλεκτρονικού ραντεβού οι εξεταζόμενοι απευθύνονται αρχικά στη Γραμματεία ΚΙΜ για την ολοκλήρωση διοικητικών διαδικασιών και στη συνέχεια επισκέπτονται τα Ιατρεία.
Κάποιες εξετάσεις ολοκληρώνονται άμεσα π.χ. οφθαλμολογική εξέταση ενώ άλλες απαιτούν περισσότερες ημέρες για την τελική διάγνωση π.χ. μαστογραφία. Τα αποτελέσματα των εξετάσεων καταχωρούνται στον ηλεκτρονικό ιατρικό φάκελο του κάθε εξεταζόμενου.
Ο εξεταζόμενος εφόσον το επιθυμεί μπορεί να έχει πρόσβαση στον ηλεκτρονικό ιατρικό φάκελό του, στον οποίο περιλαμβάνονται όλα τα απεικονιστικά αρχεία (π.χ. ακτινογραφία, μαστογραφία) και οι διαγνώσεις των εξετάσεων που έχει πραγματοποιήσει, με δυνατότητα να κάνει λήψη των αρχείων αυτών. Το μόνο που απαιτείται είναι να ζητήσει κωδικό πρόσβασης από τη Γραμματεία.