Μετά από τέσσερις ημέρες παραμονής στο Σιδηρόκαστρο Μεσσηνίας, οι Κινητές Ιατρικές Μονάδες (ΚΙΜ) συνεχίζουν το ταξίδι τους με προορισμό τη νότια Πελοπόννησο, σχεδιάζοντας να πραγματοποιήσουν δύο στάσεις, τον Άγιο Νικόλαο και στη συνέχεια την Αρεόπολη.
Συγκεκριμένα, οι ΚΙΜ θα προσφέρουν δωρεάν ιατρική φροντίδα στους κατοίκους του Αγίου Νικολάου για τρεις ημέρες, από το Σάββατο 2 έως την Τρίτη 5 Φεβρουαρίου, και στην Αρεόπολη, από την Τετάρτη 6 έως την Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου.
Στο πλαίσιο της επίσκεψης των ΚΙΜ, οι κάτοικοι του Άγιου Νικόλαου, της Αρεόπολης και των ευρύτερων περιοχών θα έχουν τη δυνατότητα να συναντήσουν γιατρούς διαφορετικών ειδικοτήτων, και να υποβληθούν σε μία σειρά εξειδικευμένων εξετάσεων όπως υπέρηχους, μαστογραφίες, τεστ ΠΑΠ, ηλεκτροκαρδιογραφήματα και μετρήσεις πυκνότητας οστών. Επιπλέον, θα παρακολουθήσουν μαθήματα πρώτων βοηθειών, καθώς και διαλέξεις σχετικά με την υγιεινή διατροφή, τις μαθησιακές δυσκολίες, και την Άσκηση ως Φάρμακο για την πρόληψη, βελτίωση και αποκατάσταση διαφόρων παθήσεων υπό την καθοδήγηση εξειδικευμένων επαγγελματιών.
Παράλληλα με το πρόγραμμα των ΚΙΜ θα πραγματοποιηθεί το πρόγραμμα Sports Excellence με την Κινητή Αθλητιατρική Μονάδα (ΚΑΜ) και το καινοτόμο πρόγραμμα αθλητικών δραστηριοτήτων ‘Διασκέδασε Γυμνάσου και Αποφάσισε τι σου Αρέσει’ για παιδιά 6-12 ετών. Τα παιδιά μέσα από πέντε σταθμούς παιχνιδιού, θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν διαφορετικά αθλήματα και να μάθουν τις ικανότητές τους. Ενώ η ομάδα των διατροφολόγων θα προβεί σε μετρήσεις δεικτών σύστασης σώματος,καταγραφή των διατροφικών συνηθειών και θα κάνει ατομικές παρεμβάσεις.
Το πρόγραμμα αποτελεί μία πρωτοβουλία του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) και υλοποιείται με αποκλειστική δωρεά του ΙΣΝ, από την ΑΜΚΕ «Αναγέννηση & Πρόοδος», σε συνεργασία με την A’ Ορθοπαιδική Κλινική ΕΚΠΑ και την Ανώνυμη Εταιρεία Μονάδων Υγείας (ΑΕΜΥ). Σε κάθε αποστολή τους σε νησιά της άγονης γραμμής και σε δυσπρόσιτες περιοχές της Ελλάδας, οι Κινητές Ιατρικές Μονάδες συνοδεύονται από επιστημονική ομάδα, η οποία αποτελείται, μεταξύ άλλων, από γιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων, καταρτισμένο νοσηλευτικό και τεχνικό προσωπικό, καθώς και φοιτητές της ιατρικής σχολής.
Από την έναρξη υλοποίησης του προγράμματος, τον Ιανουάριο του 2014, μέχρι σήμερα, οι Κινητές Ιατρικές Μονάδες έχουν πραγματοποιήσει συνολικά 40 αποστολές σε νησιά της άγονης γραμμής και δυσπρόσιτες περιοχές της Ελλάδας. Στόχος του προγράμματος είναι η εκπλήρωση της βασικής ανάγκης για ανοιχτή πρόσβαση όλων των κατοίκων της χώρας σε όλες τις ιατρικές ειδικότητες καθώς και σε εξειδικευμένο ιατρικό εξοπλισμό.